Yasa Zeytinyağlarının Üretim Aşaması

14-12-2022 10:01
Yasa Zeytinyağlarının Üretim Aşaması
Zeytinyağı, sadece yemeklerde kullanılmayıp asırlardır bir çok değişik amaçlar için de kullanılmıştır. Bunun yanı sıra en belirgin özelliği ise sağlıklı ve yemeklerde aromatik bir tat bırakıyor olmasıdır. Eskilerde zeytinyağı temizlenmek, sağlık alanında şifalanma ile alakalı olarak kullanımlarda, ahşap parlatma ve cilalama alanlarında kullanılmıştır. Zeytinyağı halen eski geleneklere uygun olarak üretilse de şu anda hem eski usül hem de fabrikalarda son teknoloji ekipmanlar ile üretilebilmektedir. Eski usülde taş baskı usulü yoğurma ve sızıdrma yöntemi ile makinalaşmadan koku ve aroması üstünde bırakılıp daha lezzetli yağlar üretilmekteydi. Bu lezzet ve nefasetin kaybolmaması adına, günümüzde de taş baskı yöntemi kullanılarak, zeytinyağı üretimi yapılmaktadır. Zeytinyağının kullanım amacında farklılıklar olsa da üretimin ana maddeleri ve üretim aşamaları değişmeyen bir şekilde; ezme-kırma, yoğurma ve ayrıştırmadan oluşmaktadır.
 
Yasa Zeytinyağlarının Üretim Aşaması

Her ne kadar teknoloji gelişse de bu üretim aşamaları hiç değişmedi. Zeytinyağının üretimi yine ezme kırma yoğurma ve ayrıştırma şeklinde yapılmaya daha teknolojik ekipmanlar ile devam edildi. Bu Teknolojik geişmelerin fark yaratması daha çok üretim hacminin oluşmasına neden oldu. Çünkü eski usülde işler daha çok manuel olarak yapıldığından ürtm kapasitesi de az oluyordu. Günümüzde ise Zeytinyağı üretimi çok daha büyük tonajlarda çok daha hızlı olarak yapılmaktadır.  Bu üretim aşamaları her ne kadar teknolojik olarak değişiklik gösterse de lezzet bakımından zeytinyağı hiç değişmedi. Hem sağlığı hem vitamin yapısı hem de lezzeti hiç değişmedi. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte gerçekleştirilen laboratuvar analizleri ise zeytinyağının kalitesinin en iyi noktaya getirilmesini sağladı. Değirmen taşından otomatik makineler ile ezmeye kadar uzanan üretim serüveninde gelinen ve zeytinyağının en kaliteli halinde sofralarımıza ulaşmasını sağlayan aşamaları öğrenmeye ne dersiniz?
 
Genel olarak Yasa Zeytinyağları fabrika da üretim aşamaları aşağıdaki gibidir.
Öncelikle Zeytin hasadı ekim ve mart ayları arasında yapılmaktadır. Dalların yaprakların zeytin den ayrıştırılması yapılır. Böylece lezzetin içine daha farklı bir tat da karışmamış olur. Suda yıkama yapılarak gerekli hijyen ve temizlik sağlanmş olur. Yabancı maddelerden tamamen arındırılan zeytin, kırıcı bölüme alınır. Zeytin, çekirdeği ile birlikte kırılıp ezilerek hamur haline getirilir. Zeytin hamur haline getirilerek içerisindeki yağı kolaylıkla çıkması amaçlanır.  Yoğurma kısmına geçilerek pelte haline 20-40 dk arasında yoğrulma işlemi gerçekleştirilir. Dekantör le pelte haline gelen zeytinyağı prinasından ayrıştırma işlemi ile ayrılmış olur. Ortaya çıkan zeytinyağı ince ve sızma halini alması için filtrelerden geçirilerek son halini alır. Sonrasında ambalajlama ile sofralarınıza gönderilir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.